Lægers patientkontakt via e-mail stiger
De praktiserende læger fik i 2016 færre opringninger fra patienter end året før. Til gengæld tikkede der en hel del flere e-mail ind i deres indbakker. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Alt i alt landede der 6,1 millioner mails i lægernes indbakker i 2016, hvilket er knap 450.000 flere end året før. Og mere end dobbelt så mange som for seks år siden.
Ifølge formanden for de praktiserende læger, Christian Freitag, er det til fordel for patienten, at lægen er blevet tilgængelig digitalt. Patienterne vil nemlig i mange tilfælde kunne slippe for at møde op eller skulle vente i en telefonkø.
- Som patient kan du henvende dig til lægen, når du selv har tid, og som læger kan vi f.eks. udnytte den ventetid, der er imellem to konsultationer, til at besvare spørgsmål fra patienterne, siger Christian Freitag.
Hos Danske Regioner, der årligt udbetaler 8 mia. kr. i honorarer til de praktiserende læger, ser man gerne, at en e-mail kan erstatte et fremmøde hos lægen - i det omfang det kan lade sig gøre.
- Det er dog svært at sige præcist, hvor mange e-mail-konsultationer der ville være passende. Men vi har set, at de i mange tilfælde har erstattet telefonkonsultationerne, skriver Ulla Astman (S), som er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, i en mail.
Godt til afklaring af tvivl
En e-mail-konsultation dækker både over borgernes egne henvendelser til lægerne og henvendelser fra kommunens plejepersonale, der henvender sig til lægen på baggrund af en borger.
Og ifølge Ulla Astman er det da også især de ældre borgere, der ser ud til at have gavn af e-mail.
- Det kan skyldes, at plejehjemspersonale hyppigt har brug for at kunne sende e-mail, når der for eksempel opstår tvivl om plejehjemsbeboernes medicinjusteringer, påpeger hun.
Til gengæld er der helt klare grænser for, hvad en e-mail-konsultation kan bruges til, mener Christian Freitag, som advarer imod at stille diagnoser via e-mail.
- Er du allerede i et forløb hos din læge, så kan det ofte give mening at give svar på prøver eller andre konkrete spørgsmål. Men udredning af sygdom duer en e-mail ikke til.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.